Arabia
Arabialla on ollut vahva sija suomalaisissa kodeissa kattaen sekä arjen että juhlan, sukupolvesta toiseen. Arabian valikoimassa toteutuvat kauneus, laadukkuus ja käytännöllisyys. Löydä suosikkisi Arabian astiasarjoista.
Lue lisää

Arabia

Vuonna 1873 Helsinkiin perustettu Arabia on jo sukupolvien ajan tuonut ajattoman kaunista, laadukasta ja käytännöllistä muotoilua suomalaisiin koteihin ja kattauksiin.

Arabian astiat suunnitellaan käytettäväksi ja näytettäväksi – ne tuovat tunnelmaa niin arkeen kuin juhlaankin ja keräävät ihmiset yhteen nauttimaan ruoasta ja yhdessäolosta. Parhaimmillaan rakastetut astiat siirtyvät seuraavan sukupolven käyttöön kuljettaen mukanaan muistoja monista tärkeistä hetkistä.

Arabian valikoimasta löytyvät niin kauniit astiasarjat, aikaa kestävät sisustustuotteet kuin arvostetut lahjaideatkin. Eri astiasarjoja voi yhdistellä keskenään ja astioita voi käyttää monella tavalla, esimerkiksi uunivuoat sopivat myös ruuan tarjoiluun ja kahvikuppi palvelee myös pikkuleipämuottina.

Arabian laajaan astiavalikoimaan kuuluvat niin lautaset ja kulhot, mukit, kannut kuin tarjoilukulhotkin, ja valinnanvaraa on sekä klassisen valkoisten astioiden ystävälle että väreillä ja kuvioilla leikittelevälle kattajalle.

Arabian rakastetut astiasarjat

Arabian pitkään historiaan kuuluvat jotkin tunnetuimmista suomalaismuotoilijoista – yhteistyö on luonut suomalaisia designklassikoita sekä useita tunnettuja ja rakastettuja astiasarjoja, joista jokin on edustettuna todennäköisesti jokaisessa suomalaisessa kodissa.

Arabian tunnetuimpiin astiasarjoihin kuuluu Birger Kaipiaisen vuonna 1969 suunnittelema Paratiisi, jonka määrätietoisen pelkistetty muotoilu ja suurikokoiset, hillitysti rönsyilevät yksityiskohdat muuttavat kattauksen arkisesta upean juhlavaksi. Paratiisiin yhdistettäväksi sopii mainiosti samaa muotokieltä noudatteleva Sunnuntai, jonka aurinkoinen kuvio on myöskin Birger Kaipiaisen käsialaa.

Inkeri Leivon muotoilultaan pehmeä, kirkkaanvalkoinen Arabia Arctica -sarja on laaja kokoelma erikokoisia, käytännöllisiä astioita niin arkikäyttöön kuin juhlakattauksiin. Sarjan yksinkertaisuus ja klassisiin astioihin viittaava pehmeä pyöristettyys poikkesivat muista astioista sen julkistuksen aikaan ja ilahduttavat edelleen pehmeämpien muotojen ystäviä.

Kati Tuominen-Niittylän ja Kristiina Riskan graafinen ja samanaikaisesti minimalistinen KoKo yhdistelee rohkeasti erilaisia sävyjä puhtaanvalkoisesta pehmeisiin pastelleihin. Arabian KoKo-sarjan astioiden erimuotoiset ja -sävyiset osat on tarkoitettu yhdisteltäviksi vapaasti keskenään, raikkaiksi, iloisiksi ja moderneiksi kokonaisuuksiksi.

Vuonna 1996 syntynyt, Heikki Orvolan suunnittelema 24h-sarja on kokoelma muodoiltaan pehmeitä, tarkoin viimeisteltyjä, kevyttä maalaisromantiikkaa huokuvia astioita. Modernin puhdas muotoilu on suunniteltu sopimaan vuorokauden jokaiseen tuntiin – Arabia 24h -astiasto oli suunniteltu alun perin omaan käyttöön, mutta päätyi lopulta myös sarjatuotantoon Arabialle. Vuonna 2011 24h-sarja täydentyi Helorinne & Kallion suunnittelemalla Tuokio-koristeella, jonka sinisävyinen, siveltimenvetoja toistava kuviointi on ottanut vaikutteensa Arabian yli 100 vuoden koristeluperinteestä.

Etenkin pieniin koteihin sopii näppärästi pinoutuva Mainio Sarastus -astiasarja, jossa voi niin tarjoilla, valmistaa kuin säilyttää ruokaa. Lautaset sopivat kansiksi ja kulhot sekä kupit säilytysastioiksi. Mainio-astioiden graafinen mustavalkoinen Sarastus-kuvio sai inspiraationsa Raija Uosikkisen vuonna 1965 suunnittelema Ivalo-koristeesta.

Arabian rakastetuimpiin astioihin kuuluvat tietysti myös iki-ihanat muumimukit ja muumiastiat, joiden kuvitukset Tove Slotte piirtää Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten pohjalta. Arabian Muumi-valikoimasta löytyvät sekä Muumilaakson hahmoja esittelevät klassikot että tarinalliset erikois- ja sesonkituotteet, joiden kuvitukset pohjautuvat usein johonkin tiettyyn Muumi-kirjaan tai -tarinaan.