Iittala
Iittala tunnetaan avantgardistisesta muotoilustaan ja värillisen lasin osaamisestaan. Iittala tuo yhteen jännittäviä, yllättäviä ja inspiroivia nykykulttuurin elementtejä luodakseen jotain omaperäistä ja oivaltavaa.
Lue lisää

Iittala

Iittala on pohjoismaisen muotoilun pioneeri, joka tarjoaa laajan valikoiman ajattomia tuotteita kattamiseen, sisustamiseen ja ruoanlaittoon. Korkea laatu sekä tarkkaan harkittu muoto ja funktio takaavat, että Iittalan tuotteet kestävät sekä esteettisesti että käytössä päivästä ja vuodesta toiseen, sukupolvien yli. Iittalan tuotteet ovatkin takuuvarmoja lahjaideoita esimerkiksi hääparille, syntymäpäiväsankarille tai uuteen kotiin muuttavalle.

Iittalan astiat ja muut tuotteet on suunniteltu tuomaan iloa ja nautintoa jokapäiväiseen arkeen, ja muotoilua ohjaakin monikäyttöisyys ja yhdisteltävyys: eri tuotesarjoja voi sekoitella toisiinsa ja esineille keksiä uusia käyttötarkoituksia.

Iittalan astiat inspiroivat kattamaan kauniisti

Kestävyys ja monikäyttöisyys tekevät Iittalan astioista erinomaisen valinnan arkikäyttöön, mutta ne ovat kotonaan myös juhlapöydässä. Keraamisista ja lasista astioista löytyy sopiva jokaiseen tyyliin, olipa haussa sitten puhdaslinjainen klassikkoastiasto, näyttävästi kuvioitu katseenvangitsija tai sesonkisävyssä hehkuva väripilkku. Iittalan laaja valikoima kattaa niin erilaiset lasit, mukit ja kupit, lautaset ja kulhot, tarjoiluastiat kuin aterimet ja tarjoiluvälineetkin, joista voi valikoida mieluisimmat ja koota juuri omaan kotiin sopivan astiaston.

Tunnelmallisen kattauksen viimeistelevät Iittalan kynttilänjalat ja lyhdyt, kuten Heikki Orvolan suunnittelemat, pienten jalokivien lailla loistavat Kivi-lyhdyt tai monien suomalaisten juhlahetkiin jo vuosikymmenien ajan kuuluneet Festivo-kynttilänjalat, jotka ovat muotoilija Timo Sarpanevan käsialaa vuodelta 1967. Orvolan suunnittelun tuloksena on syntynyt myös taianomainen Iittala Taika -tuotesarja, joka vie käyttäjänsä tarujen kiehtovaan fantasiamaailmaan. Uudempaa muotoilua Iittalan kynttilänjalkavalikoimassa edustavat Matti Klenellin leikkisän pyöreälinjaiset Iittala Nappula -kynttilänjalat, joista on jo tullut moderni klassikko.

Suomalaisten kattausten ja kotien katseenvangitsijana komeilee usein myös jokin Iittalan upeista maljakoista, joissa nousevat kauniisti esiin niin juhlapöydän kruunaavat kukka-asetelmat, arkea sulostuttavat kimput kuin yksittäiset oksatkin. Iittalan kauniit maljakot toimivat tyylikkäänä sisustuselementtinä tyhjänäkin, ja ne ovat klassikkovalintoja lahjaksi.

Iittalan muotoilussa kauneus kohtaa toimivuuden

Iittalan tarina sai alkunsa vuonna 1881, kun eteläsuomalaiseen Iittalan kylään perustettiin lasitehdas, jossa valmistettiin varhaisvuosina niin puhallettua, puristettua, hiottua kuin kaiverrettuakin lasia. Varsinaisen läpimurtonsa Iittala teki 1930- ja 40-luvuilla, modernismin ja funktionalismin varhaisvaiheessa, kun Iittala siirtyi ensimmäisten joukossa koristeellisista astiastoista uudenlaiseen, yksinkertaistettuun estetiikkaan ja funktionaaliseen muotoiluun.

Iittalaa tuolloin luotsanneet pioneerit, kuten Alvar ja Aino Aalto sekä Kaj Franck, valoivat edistyksellisillä näkemyksillään perustan myös Iittalan suunnittelufilosofialle, joka perustuu tarkkaan harkittuun muotoiluun sekä kauneuden ja toimivuuden yhdistämiseen.

Selkeyden ja funktionaalisuuden muotoilufilosofia toteutuu esimerkiksi Kaj Franckin rakastetussa Iittala Teema -astiasarjassa, jonka Iittala lanseerasi alkujaan Kilta-nimellä vuonna 1952. Vuosikymmenien myötä Teemasta on tullut todellinen pohjoismaisen minimalismin klassikko, jonka osia ja värejä voi yhdistellä vapaasti ja hankkia sarjasta sopivia osia sitä mukaa kun tarpeet kasvavat tai muuttuvat – juuri kuten Franck aikoinaan tarkoitti.

Lasimuotoilun klassikoita Suomesta

Iittalan tuotevalikoimaan kuuluu hengästyttävä määrä pohjoismaisen muotoilun klassikoita, alkaen Alvar Aallon maailmankuulusta Aalto-maljakosta. Aalto-maljakon lisäksi suomalaiskotien kestosuosikkeja ovat esimerkiksi Aino Aalto -lasit, Tapio Wirkkalan Ultima Thule -sarja, Oiva Toikan Kastehelmi-astiat, Sarpaneva-pata sekä monen keräilemät Mariskoolit.

Iittalan lasituotteista noin 90 % valmistetaan edelleen Suomessa Iittalan omalla lasitehtaalla, jossa työskentelee yhteensä 200 lasinpuhaltajaa ja muuta lasin ammattilaista. Käyttölasin lisäksi Iittalan lasitehtaalla valmistetaan lasisia taide-esineitä. Keräilijöiden suosiossa ovat etenkin Oiva Toikan rakastetut Birds by Toikka -lasilinnut, jotka valmistetaan suupuhaltamalla, suomalaisen lasinvalmistuksen ja käsityötaidon pitkiä perinteitä vaalien.

Pieniä taideteoksia muistuttavat myös Iittalan veistokselliset valaisimet, jotka tuovat sisustukseen lämpöä ja tunnelmaa. Suupuhaltamalla valmistettu lasivalaisin antaa pehmeää valoa ja sopii tunnelmavalaisimeksi esimerkiksi ikkunalaudalle, yöpöydälle tai kirjahyllyyn.

Suosituimmat Iittala-mallistot Stockmannilta:

Iittala Taika
Iittala Kastehelmi
Iittala Teema
Iittala Nappula
Iittala Ultima Thule
Iittala Essence