Artekin valaisimet kuuluvat suomalaisen muotoilun rakastetuimpiin klassikoihin ja pohjoismaisen designin ikoneihin, jotka tunnetaan myös kansainvälisesti. Artekin kalusteiden tavoin myös Artekin valaisimet löytävät yhä uudelleen paikkansa niin kodeista kuin ravintoloista ja muista julkisista tiloista. Vuodesta toiseen ne nousevat myös sisustuslehtien sivuille ja designin ystävien toivelistoille.
Artekin valaisinten kestävän suosion salaisuutena voi pitää vähäeleistä, mutta veistoksellista ilmettä, minkä ansiosta niiden kauneus puhuttelee, olipa valaisin päällä tai ei. Yksinkertaisen ja ajattoman ilmeensä ansiosta Artek-valaisin on luonteva osa sisustusta niin moderneissa ja pelkistetyissä tiloissa kuin klassisissa ja menneiden vuosikymmenien inspiroimissa ympäristöissä.
Artekin valaisinten kestosuosio ei kuitenkaan rakennu pelkän estetiikan varaan, vaan valaisimien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös valoon ja sen laatuun sekä valaisimen luomaan tunnelmaan. Esimerkiksi useat Alvar Aallon suunnittelemat valaisimet antavat sekä suoraa että epäsuoraa valoa, ja monessa mallissa on yksityiskohtana rei’itetty reunus tai rengas, joka hajauttaa valoa, estää häikäisyä ja luo kauniin valon ja varjon leikin ympärilleen.
Alvar Aallon valaisimet säilyttävät suosionsa
Ikonisimmat Artek-valaisimet ovat arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon suunnittelemia. Monet niistä on suunniteltu alkujaan johonkin Aallon suunnittelemaan rakennukseen, kuten Helsingin Kansaneläkelaitokseen tai Säynätsalaon kunnantaloon.
Kenties kuuluisin Artek-valaisin on riippuvalaisin A330S, jonka messinkinen hohde on antanut valaisimelle lempinimen ”Kultakello” eli ”Golden Bell”. Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat valaisimen vuonna 1936 helsinkiläiseen Savoy-ravintolaan, missä Kultakellot luovat tunnelmallista valoaan edelleen yli kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin. Kultakello sopiikin kauniisti juuri pöydän ylle niin yksinään kuin ryhmässä.
Yhtä rakastettu ja tunnettu on myös riippuvalaisin A331, jonka veistoksellinen muoto on antanut valaisimelle lempinimen ”Mehiläispesä”. Alvar Aalto suunnitteli Mehiläispesän alkujaan vuonna 1953 Jyväskylän yliopiston tiloihin. Reikäkuvioidun rengasrakenteensa ansiosta Mehiläispesä antaa lämmintä, hajautettua valoa ja vangitsee katseen myös ilman valoa.
Alvar Aallon suunnittelemiin klassikoihin kuuluvat myös Artekin riippuvalaisin A110, joka tunnetaan lempinimellä ”Käsikranaatti”, sekä riippuvalaisin A333, joka puolestaan on saanut pyöreän muotonsa ansiosta lempinimekseen ”Nauris”.
Riippuvalaisimien lisäksi Artekin valikoimaan kuuluvat lattiavalaisimet sekä seinävalaisimet, jotka täydentävät tilan valaistuksen. Esimerkiksi Artek-jalkalamppu sopii hyvin luomaan tunnelmallisen lukunurkkauksen olohuoneeseen, ja Artek-seinävalaisin antaa tilaan pehmeää tunnelmavaloa.
Alvar Aallon suunnittelema riippuvalaisin, seinävalaisin tai lattiavalaisin on varma valinta jokaiseen kotiin, jossa arvostetaan kestävää muotoilua ja halutaan tehdä pitkäikäisiä sisustushankintoja. Klassikon aseman saavuttaneet Artek-valaisimet säilyttävät arvonsa ja pysyvät aina muodissa. Kerran hankittu valaisin voi kulkea mukana vuosikymmenestä toiseen ja periytyä aikanaan seuraavalle sukupolvelle.
Alvar Aallon suunnittelemien valaisimien lisäksi Artekin valikoimaan kuuluu myös yhteistyössä tukholmalaisen TAF-studion kanssa suunniteltu uusi Kori-valaisinsarja. Modernit Kori-valaisimet yhdistävät taidokkaasti suoraa ja epäsuoraa valoa ja sopivat moneen käyttötarkoitukseen. Kori-sarjaan kuuluu erilaisia riippuvalaisimia sekä pöytävalaisin ja lattiavalaisin.
Inspiroidu Artekin ajattomasta tyylistä Stockmannilla:
Artek – kauniin arjen puolesta
Tutustu myös muihin Artekin ajattomiin klassikkotuotteisiin:
Artek pöydät
Artek tuolit & jakkarat
Artek sohvat & -nojatuolit
Artek hyllyt
Artek ruukut