Artek
Artek
Artek perustettiin Helsingissä vuonna 1935. Perustajien, Alvar ja Aino Aallon, Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin, tavoitteena oli "harjoittaa huonekalujen kauppaa sekä edistää näyttelyiden avulla ja muulla tavoin nykyaikaista asuntokulttuuria". Tänäkin päivänä Artek tunnetaan yhtenä nykyaikaisen muotoilun innovatiivisimmista toimijoista, joka luo tulevaisuuden polkuja muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen alueilla sekä niiden risteyksissä. Artekin kokoelma koostuu suomalaisten mestarien ja johtavien kansainvälisten muotoilijoiden suunnittelemista huonekaluista, valaisimista ja sisustustuotteista.
Lue lisää

Artek

Artek on kansainvälisesti tunnettu, suomalainen design-alan yritys, joka on jo yli 80 vuoden ajan valmistanut huonekaluja, valaisimia ja sisustustuotteita. Jo vuosikymmenien ajan Artek ja sen ikoniset design-tuotteet ovat olleet osa suomalaisia koteja ja julkisia tiloja.

Yhtenä nykyaikaisen muotoilun innovatiivisimmista toimijoista tunnettu Artek kulkee muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen välimaastossa. Artekin tuotteet edustavat selkeyttä, käytännöllisyyttä ja runollista yksinkertaisuutta. Designfilosofian peruspilareita ovat eettisyys, esteettisyys ja ekologisuus.

Artek – suomalaista designia vuodesta 1935

Artek perustettiin alun perin vuonna 1935, jolloin sen alkuperäinen tehtävä oli markkinoida sekä myydä Alvar Aallon ja muiden valmistajien sekä suunnittelijoiden tuotteita. Artekin perustajat Aino ja Alvar Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustavson halusivat yhdistää tieteelliset tuotantomenetelmät ja taiteen ennennäkemättömällä tavalla.

IInnovatiivisten suunnittelijoiden kädenjäljessä näkyi alusta asti moderni arkkitehtuuri ja funktionalismi, jota ohjasi taide ja teknologia – niin vahvasti, että englanninkieliset sanat, art ja technology, päätyivät myös Artekin nimeen.

Ensimmäinen Artek-myymälä perustettiin Helsinkiin vuonna 1936. Myymälässä myytiin huonekaluja, ja perustajanelikon tavoitteena oli huonekalukaupan ja näyttelyiden avulla myös edistää modernia asuntokulttuuria.

Artek-kalusteet kestävät sukupolvelta toiselle

Artekin huonekaluissa yhdistyvät puhdas muotokieli ja kestävät materiaalit. Suomalaisten mestarien ja kansainvälisten huippumuotoilijoiden suunnittelemat kalusteet ovat korkealaatuisia, pitkäikäisiä ja moneen eri käyttötarkoitukseen soveltuvia. Niiden kauneus ja arvo vain kasvavat ajan myötä ja ilahduttavat myös tulevia sukupolvia.

Artekin tuotteet valmistetaan vastuullisesti, hyödyntäen uusiutuvia ja kauniisti ikääntyviä luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja nahkaa. Esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut valmistetaan suomalaisesta koivusta a-factorylla Turussa, missä Aallon suunnittelemia kalusteita on valmistettu 1920-luvulta saakka.

Suomalaisen designin klassikoita ja modernia muotoilua

Artekin valikoimasta löytyy sekä suomalaisen designin maailmankuuluja klassikoita että kansainvälisen muotoilun moderneja huippuja. Artekin klassikkovalikoimaan kuuluvat muun muassa Alvar Aallon suunnittelemat valaisimet sekä L-jalka-sarjan koivupuiset pöydät, tuolit ja jakkarat, Ilmari Tapiovaaran Pirkka-sarjan kalusteet sekä Yrjö Kukkapuron Karuselli-lepotuoli.

Artek pysyy ajassa mukana muun muassa tekemällä yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten suunnittelijoiden kanssa. Nykymuotoilijoiden ja Artekin yhteistyön hedelmiä ovat esimerkiksi ranskalaisten suunnittelijaveljesten Ronan & Erwan Bouroullecin käsialaa olevat virtaviivaiset Kaari-pöydät ja -hyllyt sekä tukholmalaisen TAF Studion suunnittelema Atelier-tuoli, joka syntyi alkujaan tilaustyönä Ruotsin Kansallismuseon ravintolaan.

Artekin tuotteet ovat kotonaan tilassa kuin tilassa

Artekin laaja kalustevalikoima pitää sisällään esimerkiksi monia erikokoisia ja muotoisia pöytiä sekä tuoleja ja jakkaroita, joista on helppo koota kaunis, kestävä ja käytännöllinen kokonaisuus niin keittiöön kuin kotitoimistoon.

Suomalaisten olohuoneiden kestosuosikkeja puolestaan ovat Artekin sohvat ja nojatuolit, kuten Alvar Aallon muhkean muodokas ”Tankki”-nojatuoli sekä Ilmari Tapiovaaran elegantti Mademoiselle-keinutuoli.

Huonekalujen ja valaisimien lisäksi Artekin valikoimaan kuuluvat myös pienemmät sisustustuotteet, kuten sisustustyynyt, jotka viimeistelevät tilan kuin tilan ripauksella kotimaista muotoilua ja ovat takuuvarmoja lahjaideoita ajattoman designin ystävälle. Esimerkiksi Aino Aallon suunnittelemat Riihitie-ruukut sopivat sekä viherkasveille että pienesineiden säilytykseen tai vaikka hedelmäkulhoiksi.

Inspiroidu Artekin ajattomasta tyylistä Stockmannilla:

Artek – kauniin arjen puolesta